top of page

Mevlana’ dan Liderlik Dersleri


Can konağını aramadaysan, cansın; Bir lokma ekmek arıyorsan ekmeksin, Bir damla su arıyorsan susun, Zulmün peşindeysen zalimsin, Aşkı arıyorsan aşıksın, Gönlün neye kapılmışsa O’sun sen. Şu nükteyi biliyorsan, işi biliyorsun demektir: Neyi arıyorsan O’sun sen.

Ortak bir vizyonu olan takımlar diğerlerine göre daha etkin, hedef odaklı ve katılımcı takımlardır. Çalışanlarınız sizi takip etmek için heyecan verici ve harekete geçmelerini sağlayacak bir nedene ihtiyaç duyacaklardır. Bu sebeple Lider geleceğe ait, ilham veren ortak bir vizyon oluşturmak ve bu vizyonun iletişimini kurmak zorundadır.

Bu vizyon takımınızın varoluş amacını, yani NEDEN her sabah kalkıp bu yaptığımız işlerin başına geçtiğimizin sebebini yansıtmalıdır.

Kapı açılır, sen yeterki vurmayı bil. Ne zaman? Bilemem! Sen yeter ki o kapıda durmayı bil...

Bir kez bu ortak arayışı oluşturduktan sonra lider bunu her fırsat ve platformda çalışanlarıyla paylaşmalıdır. Çalışanları bu zafer yolculuğu için ikna etmenin en kritik şartı: Güven’ dir.

Güven çalışanlarınızın sizi algılama biçimiyle beraber şekillenir, bu algılamayı etkileyen faktörlerle yakından ilişkilidir. Bu faktörlerin bir kısmı liderin nitelikleriyle, bir kısmı ise davranışlarıyla bağlantılıdır. Dürüstlük, bütünlük, adalet, değerlere dayalı yönetim anlayışı, kalıcı ve güçlü ilişkiler kurabilme becerisi bir liderin güvenilir biçimde algılanmasında rol oynayan faktörlerden bazılarıdır.

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

Başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi ol.

Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

Hoşgörülülükte deniz gibi ol

Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Etkili liderler bilgi, beceri ve motivasyonu yüksek olan çalışanların çok daha olumlu sonuçlar elde ettiklerinin farkındadır. Bir şirketin başarısı içindeki her bir takımın başarısına ve oyuncularının başarıya doğru birlikte çalışma istek ve yetkinliğine bağlıdır. Başarılı şirketlerin "antrenörleri" yani gerçek takım liderleri vardır. Gerçek bir lider, çalışanlarına hizmet eder. Takım üyelerinin zayıf noktaları yerine güçlü noktalarıyla ilgilenir, ilişkisel ve teknik becerilerinin gelişimine yardımcı olur. Takım üyelerini eleştirme tarzı, özsaygılarını yitirmelerine neden olmaz.

İnsanı ateş değil kendi gafleti yakar.

Herkeste kusur görür, kendine kör bakar.

Bil ki; neye nasıl bakarsan, o sana öyle bakar.

Unutulmamalı ki, başarı da başarısızlıkta önce takımın yöneticisine aittir. Lider yöneticinin en önemli görevi sonuçlar elde etmektir. Ortaya çıkan sonuçlar, sizin eserinizdir. Memnun olsanız da, olmasanız da…

Bu nedenle bir lider ve yönetici olarak ihtiyacınız olan şey, neyin vizyon, misyon ve stratejisi ile ilgili olduğunu keşfedip ona odaklanmak, karmaşayı ortadan kaldırmak ve insanların en doğru tavrı ortaya koymalarına destek olmaktır. Bu yolculukta hatırlanması gereken en önemli şey şu ki: Çalışanlarınızın ortaya koyacağı tavır, sizin liderlik becerilerinizin yansımasıdır.

Öne Çıkanlar
Güncel
Arşiv
Kategorilere Göre
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin!
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page