top of page

Etkili Sunumlar Kariyerinizi Nasıl Güçlendirir?


Yakın zamanda oldukça heyecanlı bir proje içinde yer aldım.

Türkiye’ nin önde gelen bilişim firmalarından olan genç ve dinamik bir şirket yeni bir fikir, marka ve konumlama ile pazara olağanüstü bir IT çözümü sundu. Proje kapsamında, satış takımı için bir “Satış Destek Çantası” oluşturduk. Firmanın yöneticileri, pazarlama takımı ve satış ekibi ile gerçekleştirdiğimiz yapılandırılmış oturumlarda, ürünün satışı ve sunumu sırasında verilmesi gereken en etkili kilit mesajları içeren, satışa yardımcı araçları hazırladık.

Satış takımı için oluşturmaya başladığımız “Satış Destek Çantası” nın en önemli parçası olan “İlk Kontak Sunumu”, “Teknik Sunum” ve yönetim takımının kullanabileceği “Yönetici Sunumu” yaptığımız hazırlığın bir parçasıydı.

Projenin bende yarattığı iki önemli farkındalık oldu:

1. Özellikle satış takımı başta olmak üzere ilgili tüm çalışanlarının ürünle ilgili verdiği mesajları, ürünün yarattığı iş değeri ile paralel hale getirebilmek, karmaşık ve kapsamlı çözümler sunan şirketlerin en önemli zorluklarından biri.

2. Pek çok iş profesyoneli, “sunum” konusunu günlük iş yaşamından ayrı bir yere koyuyor. Oysa bir slayt seti ve karşınızda büyük dinleyici kitlelerinin olmaması, sunum yapmadığımız anlamına gelmiyor. Her gün insanlara sunuyoruz ve onları etkilemeye çalışıyoruz.

Yani bir şirketin yönetim kuruluna teklif sunumu yapmanız ya da bir konferanstaki yüzlerce izleyiciye şirketinizi tanıtmanız gerekmiyor. Sunum becerileriniz günlük iş hayatınızın içinde ilişkide bulunduğunuz paydaşlarınıza kendinizi ve fikirlerinizi açık, net ve etkileyici bir şekilde aktarabilmeniz için kritik derecede önemli bir yere sahip.

İş yaşamım içinde tanıdığım başarılı insanların hepsinin ortak bir noktası var. Ne kadar zeki, teknik anlamda bilgili ve ileri görüşlü, harika ürün ve servislere sahip olduklarının ötesinde, hepsi fikirlerini etkileyici, ikna edici ve iz bırakan bir şekilde sunmanın yollarını biliyor. Fikirlerini nasıl yapılandıracaklarının, insanlarla nasıl bağlantı kuracaklarının ve onları nasıl harekete geçmeye teşvik edebileceklerinin farkındalar.

Gerçekleştirdiğinizin sadece basit bir takım toplantısı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak çalışanlarınız bu toplantının ardından ya daha fazla azimle çalışmaya devam edecek ya da hiçbir şey olmamış gibi masalarının başına dönecek. Yanıtladığınız “bize ulaşın” sayfasından bir e-posta daha mı, yoksa hizmetiniz için para ödemeye hazır potansiyel bir müşteri mi? Telefonda görüştüğünüz kişi şirketinizi ve hizmetlerinizi aktarmak için randevu almaya çalıştığınız bir yetkili mi yoksa hali hazırda üç rakip firmayla görüşmeler yapan ve sizi iletişim kurma biçiminize göre değerlendiren potansiyel bir çözüm ortağı mı? Katıldığınız bir iş mülakatı mıydı, yoksa kendinizi en etkili şekilde anlatmaya çalıştığınız bir sunum mu?

Yani kariyer yaşamınızda elde ettiğimiz sonuçlar siyah ve beyaz gibi net ancak gereken yetkinlikler aynı bir gökkuşağı gibi rengarenk.

Daha etkili ve iz bırakan sunumlar için hemen birkaç öneri:

  • Dinleyicinizi tanıyın. Kimler? Ve bu etkileşimden beklentileri neler?

  • Planlayın.Fikirlerinizi nasıl bir yapı ile sunacaksınız? Yaptığınız başarılı kurgu ilettiğiniz mesajın alınmasını kolaylaştırır.

  • Önemsediğinizi gösterin. İlettiğiniz mesaj konusunda gösterdiğiniz heyecan, bıraktığınız etkiyi arttıracaktır.

  • Dinleyicinizle uyumlu bir ilişki geliştirin. Unutmayın ki bu filmin süperstarı siz değilsiniz, sizi izleyip dinleyenler.

  • Stresinizi kontrol edin. Gerginliğinizi yenip öz-güven ortaya koymak mesajlarınızı güçlendirecektir.

Özetle; Sahip olduğunuz sunum becerileri bireysel kariyeriniz, iş sonuçlarınız, liderlik kapasiteniz, kişisel imaj ve etiketiniz üzerinde hatırı sayılır bir etkiye sahip. Bu unsurlar sizin için de önemliyse sunum becerilerinizi geliştirin!

Öne Çıkanlar
Güncel
Arşiv
Kategorilere Göre
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin!
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page