Kendi Kendine Mi Konuşuyorsun? Korkma! Deli Değilsin.
Kendi kendine konuşuyorsanız endişelenmeyin. Ne delisiniz, ne de bunu tek yapan sizsiniz. Hatta tezimi biraz daha ileri götüreceğim. Dahi olmaya bir adım daha yakınsınız!
Uzmanlar kişinin kendini, kendi yorumlarının, yargılarının, tavsiyelerinin, hatırlatmalarının hedefi / öznesi haline getirmesine iç-diyalog diyor. Ve bunu “düşünme” nin bir alt kümesi olarak değerlendiriyor.
Biliyorum, çevremizde kendi kendine konuşanlara pek sıcak bakmazlar. Laf aramızda “deli” diye bile etiketliyebilirler. Hatta kendimize “ne oluyor bana acaba” diye sorarız. Ama bugün pek çok psikolog kendi kendimizle daha sık konuşmamız gerektiğini söylüyor. Çünkü gerçekleştirdiğimiz bu iç konuşmalar, beynimizin bilgiyi daha iyi işlemesine yardımcı oluyor. Kendinizle konuşun. Hatta daha yüksek sesle… Ama doğru bir yolla!
Doğru bir yolla dedim, çünkü iki yolla kendimizle bir diyalog gerçekleştirebiliyoruz. Yapıcı ve yıkıcı.
Michigan Üniversitesi psikologlarından Ethan Cross iç-diyaloglarımızda kullandığımız negatif ve pozitif dilin duygu, düşünce ve davranışlarımızı farklı etkilediğini söylüyor. Çoğunlukla, “Yapamam, başaramam, olmaz, zayıfım, şişmanım…” gibi yargılar içeren negatif diyaloglar direnç yaratıyor. Başarı şansımızı düşürüyor.
Ethan Cross , “Ben bunu yapamayacağım” yerine “Kemal! Bunu başarabilirsin, daha önce yüzlerce kez yaptın” gibi bir mental monoloğun kişisel denetim üzerinde çok daha etkili olduğunu çalışmalarıyla ortaya koymuş durumda.
Yani pozitif dilin yanında, kendimizden nasıl bahsettiğimiz de “fark ediyor!”. Journal of Personality and Social Psychology’ de 2014 Şubat ayında yayınlanan araştırmada, iç-diyaloglarında kendinden “Ben” yerine, “Sen” ya da “Kemal” - yani kendi adınız :) - diye bahsedenlerin stres altında daha iyi performans sergilediğinin altı çizilmiş. Böylece kendimize daha objektif ve yapıcı geri bildirimler verebiliyoruz.
Thessaly Üniversitesi profesörlerinden Antonis Hatzigeorgiadis ise iç-diyalogların öğrenirken ya da yeni bir görevi yerine getirirken son derece yardımcı olduğunu aktarıyor. Örneğin kritik bir konuşma öncesi kendimize verdiğimiz “Haydi bakalım, yavaş konuş ve göz teması kur!” gibi yönergeler.
Sadece bunlar değil, konuyla ilgili yürütülen akademik çalışmalarda daha neler var bir bakalım. Kendi kendine konuşmak:
Hafızayı güçlendiriyor,
Duygu durumunu düzene sokmaya yardımcı oluyor,
Konsantre olmaya destek oluyor.
Peki, iç diyaloglarımızı nasıl güçlendirebiliriz? Birkaç öneriyi aşağıda listeliyorum:
Kendinize sorular sorun: Yaptığınız şey hakkında kendinize sorular yöneltin. Pozitif cevaplar verin. Bu diyalog öz-güvenini yükseltir ve yaptığın şeyin gerçek amacını hatırlatarak motivasyonu yükseltir.
Kendinize yönergeler verin: Öğrenmekte ya da yapmakta olduğunuz şey hakkından adım adım kendinizi yönlendirin.
Kendinizi cesaretlendirin: “Başardın, Bunu yapabileceğini biliyordum, Çok güzel görünüyor” gibi cümleler kurmaya çalışabilirsiniz.
Negatif iç-diyaloglarınızı fark edin ve durdurun: İç konuşmanızın negatif bir diyaloğa döndüğünü fark ettiğiniz anda buna “Dur!” deyin. Bu negatif diyalog ruh halinizi etkilemeden… Bunun yerine pozitif bir diyalog geliştirin.
Özetle, kendinizle konuşun. Daha çok konuşun, daha yüksek sesle konuşun, daha yapıcı bir yolla konuşun. Ama bana sorarsanız bu sırada kulaklığınızı takın. En azından çevrenizdekiler telefondasınız sansın :)
Kaynaklar: Journal of Personality and Social Psychology, Psychology Today, Power of Positivity, Study.com Self-Talk in Psychology: Examples & Definition, Wall Street Journal, nrp.org
İç diyaloglarımızın davranış ve performansımızı nasıl etkilediği ilginizi çektiyse çok daha fazlası Perfosmart “İş Zekası” Eğitiminde.
Beynimizin sahip olduğu performansın oldukça küçük bir kısmını kullandığımız bugün artık oldukça bilinen bir gerçek. Ancak az bilinen ise kolay uygulanabilen ve pratik bazı tekniklerle bu performansı dikkate oranda arttırabileceğimizdir.
“İş Zekası” eğitiminde daha akıllı çalışma tekniklerini beraberce gözden geçirerek günümüz toplumunun en değerli kazanımlarını hedefliyoruz:
Zaman, verimlilik ve daha keyifli bir hayat.
Ayrınıtılı bilgi için:
www.perfosmart.com
info@perfosmart.com