top of page

Michael Phelps’ ten Başarı Konusunda 5 Ders?


ABD'li rekortmen yüzücü Michael Phelps, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda 4'üncü, kariyerinde 22'nci altın madalyasını kazandı.

Daha 23 yaşında iken Olimpiyat tarihinin en çok altın madalya kazanan sporcusu unvanını alan bu genç adamdan başarı konusunda öğreneceğimiz çok şey var…

1. Güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olmak

Adeta yüzme için yaratılmış bir fiziğe sahip. Hatta laf aramızda o balıklara değil, balıklar ona benziyor. Örneğin iyi bir jimnastikçi olması pek mümkün gözükmüyor. 13 yaşında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi sonrası bütün enerjisini yüzmeye yöneltmiş. Sonrasında ise fiziksel egzersizler zihnini takip etmiş. O ne için yaratıldığını keşfetmiş.

2. Başarısızlık diye bir şey yoktur, ancak alınan dersler vardır

Anne ve babası daha çocukken ayrılmış. Onu rahatsızlığı takip etmiş. Sidney’ den eli boş döndü. Katıldığı ilk olimpiyatın ardından alkollü araç kullanmaktan tutuklandı. Kariyeri boyunca antremanlarını aksatan pek çok ameliyat geçirdi. Ona yüzerken yardımcı olan esnek eklemleri nedeniyle sık sık düşüyormuş ve bu yüzden koşması bile yasak. Pekin olimpiyatları sırasında gözlüğü kırıldığı için önünü göremiyordu, ancak kulaçlarını sayarak bitirdi. Kazanarak elbette!

2004’te Michigan Üniversitesi’ne girmiş. Spor Yönetimi eğitimini sürdürüyor.

Yani onun için başarısızlık yok. Sadece odaklandığı hedefleri var!

3. Yaptığın şeyden keyif almak

Okul zamanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedeniyle zor zamanlar yaşamış. Özellikle matematik, okuma gibi derslerde. Annesi okuma alıştırmalarını gazetelerin spor sayfalarından yaptırıyormuş. Matematikte ise “Bir saniyede bir metre yüzersen 800 metreyi kaç saniyede tamamlarsın” sorularıyla büyümüş.

Hedeflerini daha yarışlar öncesi duyuruyor. Bunu bir motivasyon aracı olarak kullanıyor. Fiziksel olarak yaptığı hazırlıkların yanında görselleştirme ve odaklanma teknikleri gibi mental hazırlık yöntemleri kullandığını biliyor muydunuz? Tam anlamıyla kendine işine adamış.

4. Destekleyen bir yakın çevreye sahip olmak

Phelps, iki ablası, annesi, takıntılı antrenörüyle bireysellik endeksinin tavan yaptığı Amerika’ da sıradışı bir portre çiziyor. Pekin’ de onu en ön sırada destekleyen ailesi sosyal bağlantıların fiziksel sağlık, mental denge ve başarı üzerinde ne kadar etkisi olduğunu bize kanıtlıyor.

Çevrenizde başarı ve başarısızlıklarınızı aynı derecede paylaşan, önemsediğiniz ve sizi önemseyen insanların olmasını bir kez daha düşünmemiz gerek sanırım. İyi topraktan beslenen ağaçların kökü daha sağlam oluyor.

5. Çalışmak, çalışmak, çalışmak!

Elbette Phelps bir gün havuza atlayıp oradan madalyayla çıkmadı. Onun kadar sıkı çalışan başka bir yüzücü bulmak zor. Sayısız antreman yapıyor. İşine tutkuyla bağlı. Yılda sadece 8-10 gün havuzdan uzak kalıyor. Özel günlerde bile antremanda. Günde 12.000 kalori alacak şekilde besleniyor. İlk antremana bazen sabah 4’ te başlıyor.

Antrenör Bowman, bilim adamlarıyla işbirliği yapıyor ve şampiyon yüzücüsünü sürekli çalıştırıyor ve denetliyor.

Tüm bunların sonucu spora atılan altın bir imza. Ve Amerika’ nın en çok kazanan yüzücüsü ünvanı!

Öne Çıkanlar
Güncel
Arşiv
Kategorilere Göre
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin!
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page